23 juni 2023

doorgroeien als trainee: de loopbaan van Gustaaf van Oosterom 

Gustaaf groeide van trainee uit tot global public affairs officer bij Randstad. “Qua werkplezier zit ik echt helemaal to the max.” Lees hier hoe hij bij Randstad terechtkwam, welke rollen hij binnen het traineeship vervulde én wat zijn werk nu inhoudt. 

hoe ben je bij dit traineeship terechtgekomen? 

Gustaaf: “Toen ik klaar was met mijn master Politieke Economie aan de UvA, heb ik een tijdje in een wetenschappelijke omgeving gewerkt. Superleerzaam, maar dat was het uiteindelijk niet voor mij. Ik wilde gaan solliciteren en ging voor het eerst echt met vrienden, familie en mijn vriendin in gesprek over: wat typeert mij nou?” 

Op basis van die gesprekken kwam hij tot de conclusie dat hij niet meer in een wetenschappelijke omgeving, maar een omgeving met mensen wilde werken. "Ik ben sociaal, nieuwsgierig en positief." 

Die eigenschappen van Gustaaf komen voort uit zijn internationale achtergrond: hij is opgegroeid in verschillende landen. Dit begon toen hij als baby van 4 weken door zijn Nederlandse ouders geadopteerd werd uit Beiroet en tot zijn tweede levensjaar in Damascus woonde. "Ik vind het interessant wat voor keuzes mensen maken en waarom. Bijvoorbeeld de keuze van mijn ouders om mij te adopteren."

Eenmaal in contact met Randstad voelde Gustaaf zich direct op zijn gemak. “Mensen waren eerlijk en open. Er werd tegen mij gezegd: ‘Je kunt gewoon jezelf zijn tijdens die gesprekken, je hoeft niet te liegen. Je hebt een bijzonder verhaal, een goede drive en je bent een slimme jongen, volgens ons komt dat wel goed.’ Dat vond ik zo cool om te horen. En het klopte: tijdens die gesprekken had ik het over mijn adoptie zonder dat dat tegen mij werd gebruikt.”


welke rollen vervulde je tijdens het traineeship?

“Ik ben gestart als intercedent bij Randstad in Utrecht.” Daarna werd hij senior intercedent. “Dan ben je veel meer bezig met de cijfers van je team en het adviseren van andere teams over hoe zij effectiever kunnen werken. Je wordt meer een soort coach voor andere collega’s.” 

Na twee jaar in het traineeship werd hij manager van een recruitment team dat bestond uit zes startende recruiters. “Daar kwamen steeds meer mensen bij, tot ik uiteindelijk 23 mensen aanstuurde. Dat vond ik heel erg leuk, want toen heb ik echt leren leidinggeven. Denk aan effectieve communicatie, beïnvloeding, werken met een missie, doel en strategie, en het binnenhalen van nieuwe Randstad klanten."


hoe kwam je bij je huidige functie terecht? 

“Op dit moment ben ik Global Public Affairs Officer. In die rol geef ik geen leiding, maar vertegenwoordig ik het bedrijf extern. Vanaf het moment dat ik bij Randstad binnenstapte had ik contact met Public Affairs. Ik wist: ik kom uit een diplomatennest, ik heb politieke economie gestudeerd en ik ben internationaal opgegroeid. Dus als daar ooit wat vrijkomt ga ik sowieso solliciteren.”

De ervaring die hij opdeed in het traineeship komt in zijn huidige functie enorm van pas. “Door jaren als intercedent te hebben gewerkt, heb ik geleerd hoe je mensen aan werk helpt. Daardoor weet ik hoe we beleid kunnen maken dat mensen echt helpt.”
 

juiste vacature niet gevonden?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Top