In het oerwoud aan traineeships waren die mensen doorslaggevend. Ik zag mensen waarvan ik dacht: daar wil ik mee connecten. Ook de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling sprong er bij Randstad uit. Hoewel ieder traineeship dat natuurlijk belooft, heb ik nooit van een traineeship gehoord waar dat zo vooropgesteld werd als bij Randstad.
Randstad directeur Mark Niesink: “Ik heb nog dagelijks profijt van het traineeship.”
Mark Niesink is directeur van Randstad Corporate Services Profit én oud-trainee. Lees hier wat het traineeship hem bracht en welke lessen hij vandaag de dag nog steeds toepast.
waarom koos je destijds voor Randstad?
“Wat me opviel toen ik met Randstad in aanraking kwam, was de hoge interactie tussen mensen. Mensen bij Randstad maken snel verbinding, geven elkaar veel feedback en durven uit te spreken hoe ze naar de wereld kijken. Die dynamiek trok me enorm aan.”
In het oerwoud aan traineeships waren die mensen doorslaggevend. “Ik zag mensen waarvan ik dacht: daar wil ik mee connecten.” Ook de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling sprong er bij Randstad uit. “Hoewel ieder traineeship dat natuurlijk belooft, heb ik nooit van een traineeship gehoord waar dat zo vooropgesteld werd als bij Randstad.”
wat heb je in het traineeship geleerd, dat je in je nu nog steeds toepast?
“Tijdens het traineeship heb ik beter leren luisteren naar zowel mijn hoofd als mijn lijf. Daar heb ik nog steeds veel baat bij”, zegt Mark. “Persoonlijk onderzocht ik namelijk: hoe bewaak ik mijn grens? Ik denk dat dat heel goed past in deze tijd: het wordt een steeds grotere uitdaging om goed in balans te blijven.”
Daarmee doelt hij op het vinden van balans tussen werk en privé, maar ook mentale balans. “Hoe zorg ik ervoor dat ik veel prikkels krijg, maar me daar ook in begrens? Daar liep ik zelf enorm tegenaan in de eerst periode. Ik legde de lat hoog en dacht: ‘Je gaat een management traineeship doen, met een hele selectieprocedure, dus je moet met je kop boven het maaiveld uitsteken.’ Maar uiteindelijk wil je vooral realistisch blijven: je kunt niet fysiek, professioneel én sociaal de hoogste eisen aan jezelf stellen. Je moet daar keuzes in maken.”
Hoe kies je dan waar je de focus op legt? Mark: “Persoonlijk zou ik aanraden om te focussen op persoonlijke groei die ook bijdraagt aan de organisatie. Die carrière komt dan wel.” Bovendien houdt de focus op persoonlijke groei hem gaande. “Als werk alleen maar gericht is op geven, geven, geven aan de organisatie, denk ik dat je dat in the end niet volhoudt. Het gevaar is dan dat werk en jijzelf dusdanig ver van elkaar af gaan staan dat je na tien jaar denkt: ‘Oké, ik heb wel iets bereikt carrière-wise, maar ik ben mezelf onderweg kwijtgeraakt.’ Je werk moet een combinatie van je eigen vooruitgang en die van de organisatie zijn, omdat je anders geen duurzaam pad bewandelt.”
welk onderdeel van je werk, naast persoonlijke ontwikkeling, biedt nog meer zingeving?
Mark: “Het belang van werk. Wat werk betekent voor mensen, zoals een dak boven je hoofd hebben. En hoewel ik binnen de organisatie graag een nog meer diverse groep mensen zou willen zien, is onze business natuurlijk superdivers.” Werk is immers voor iedereen. “Ik denk dat er weinig organisaties zijn waar je zo’n goed beeld krijgt van hoe de samenleving in elkaar steekt. Bij Randstad sta je middenin de maatschappij.”
Mark startte het traineeship als intercedent in Alphen aan de Rijn. “Eén van de grote onderdelen van mijn werkweek was toen de planning voor de gemeentereiniging in Alphen. Ik ontmoette daar mensen die ik daarvoor, bijvoorbeeld in mijn studentenleven, niet zo snel tegenkwam. Dat soort werk trekt volgens mij een groep mensen aan die behoefte heeft aan diversiteit.”